تفاوت شمع خودرو سرد و گرم در چیست؟

تفاوت شمع خودرو سرد و گرم در چیست؟

شمع در خودروها از نظر کد حرارتی به دو دسته‌ی شمع سرد و گرم تقسیم می‌شوند. تفاوت شمع خودرو سرد و گرم موضوعی است که هنگام تعمیر خودرو باید به آن توجه داشته باشید. مسلما خودروهای غیر برقی درون سوز هستند و با سوخت کار می‌کنند؛ در نتیجه نمی‌توانند بدون شمع کارایی داشته باشد. می‌دانید اگر این قطعه‌ی به ظاهر کوچک به‌خوبی کار نکند چه مشکلاتی ممکن است برای خودروی شما بوجود بیاید؟ برای مثال، امکان دارد سوخت به‌طور کامل نسوزد و در نتیجه موتور خودرو دچار لرزش و استهلاک شدیدی شود، پس اگر تا امروز برای خودروتان فقط به فکر این بوده‌اید که روغن را در چه زمانی عوض کنید، از همین لحظه، بررسی دقیق شمع‌ها توسط مکانیک را نیز به لیست خود اضافه کنید. اگر خودتان بخواهید شمع بخرید، شاید یک سؤال دیگر هم برای شما پیش بیاید. شمع خودرو سرد بخرم یا گرم؟ اصلا تفاوت شمع خودرو سرد و گرم در چیست؟ برای اینکه با کارکرد و تفاوت شمع خودرو سرد و گرم آشنا شوید، بهتر است ابتدا اطلاعاتی درباره‌ی خود شمع و اجزای داخلی و طرز کار آن کسب کنید.

شمع خودرو چیست؟

قبل از دانستن تفاوت شمع خودرو سرد و گرم، بهتر است ابتدا با شمع خودرو و ساختار آن آشنا شویم. در خودروهای درون‌سوز که با سوخت فسیلی کار می‌کنند، همواره شمع خودرو یک قطعه‌ی اصلی محسوب می‌شود. در حقیقت، خودرو با کمک شمع‌ها روشن می‌شود. اگر شمع‌ها به‌درستی کار نکنند، امکان حرکت خودرو وجود نخواهد داشت. شمع‌ها با ایجاد جرقه، آغازگر فرآیند احتراق سوخت خواهند بود. قلب تپنده‌ی هر خودرو، موتور آن است و موتور برای حرکت پیستون‌هایش در محفظه‌ی سیلندر، زمانی‌که بنزین و هوا با هم مخلوط می‌شوند، به این جرقه نیاز دارد. بدون این جرقه، هیچ نیروی پیشرانه‌ای برای حرکت خودرو وجود ندارد. به‌طور معمول تعداد شمع‌های یک خودرو برابر با تعداد سیلندرهای آن است؛ اما بعضی از شرکت‌ها هم برای هر سیلندر از دو شمع استفاده می‌کنند.   تفاوت شمع خودرو سرد و گرم اجزای شمع خودرو بدون دانستن اجزای شمع خودرو، درک تفاوت شمع خودرو سرد و گرم ممکن نخواهد بود. شمع خودرو از 6 بخش تشکیل شده است: 1. پلاتین: این بخش در واقع یک زائده‌ی فلزی است که در انتهایی‌ترین قسمت پایه‌ی شمع قرار دارد که به آن الکترود منفی یا کناری نیز می‌گویند. جنس این زائده‌ی فلزی معمولا از آلیاژ نیکل و کروم است. 2. بدنه‌ی شمع: وظیفه‌ی این بخش، محکم نگه‌داشتن شمع روی سیلندر است. 3.پایه‌ی شمع: این پایه یک بخش رزوه‌ مانند است و روی سرسیلندر خودرو پیچ می‌شود. 4. الکترود مثبت: کار این الکترود، انتقال الکتریسیته از ترمینال تا محفظه‌ی احتراق است. این الکترود باید در برابر حرارت مقاوم باشد. برای همین آن را از آلیاژهایی مانند فولاد و نیکل می‌سازند. الکترود مثبت وسط عایق چینی قرار دارد و به آن الکترود مرکزی نیز می‌گویند. 5. عایق چینی: در واقع همان قسمت بالای شمع است که رنگ سفیدی دارد. جنس این قسمت معمولا از سرامیک مصنوعی یا اکسید آلومینیوم است. روی عایق چینی یک لایه‌ لعاب شیشه‌ای می‌کشند تا عایق چینی آلودگی را جذب نکند. این بخش، هم یک عایق الکتریکی بسیار قوی بوده و هم مقاوت آن در برابر حرارت بسیار زیاد است. 6. گپ: به فاصله‌ی بسیار کوچکی که بین الکترود مثبت و الکترود منفی وجود دارد، گپ می‌گویند. 7. ترمینال شمع: بالاترین قسمت شمع، یک رسانای قوی الکتریسیته است که در برابر زنگ‌ زدن مقاومت بالایی دارد. این بخش را به فیش وایر متصل می‌کنند. موضوع بعدی که در ادامه و پیش از بیان تفاوت شمع خودرو سرد و گرم باید راجع به آن با شما صحبت کنیم، طرز کار شمع خودرو است.

طرز کار شمع خودرو

وظیفه‌ی ایجاد جرقه در شمع به عهده‌ی الکترود مثبت و منفی است. شمع، انرژی الکتریکی را از فیش وایر می‌گیرد و از طریق عایق چینی این انرژی را به الکترود مثبت می‌رساند. الکترود مثبت، وسط عایق چینی قرار دارد؛ اما یک بخش کوچک از آن بیرون قرار گرفته است. این بخش کوچک، همان بخشی است که با فاصله‌ای کم(گپ) از الکترود منفی قرار دارد. ایجاد جرقه در لحظه‌ای رخ می‌دهد که از طریق جریان الکتریکی بین الکترود مثب و منفی، ارتباط برقرار می‌شود. از آنجایی که سوخت و هوا نیز در این فضا وجود دارند، این جرقه ایجاد احتراق می‌کند.

کد حرارتی شمع چیست

میزان حرارتی که شمع در زمان احتراق ایجاد می‌کند و مقاومتی که در برابر این حرارت از خود نشان می‌دهد، بیانگر کد حرارتی یا بازه‌ی حرارتی شمع است. این حرارت باید به میزانی باشد که هم احتراق ناقص بوجود نیاید، هم رسوب کربن و روغن روی الکترود تشکیل نشود. شمع‌ها براساس کد حرارتی به 2 دسته‌ی شمع خودرو سرد و گرم تقسیم می‌شوند. حال که با کد حرارتی شمع آشنا شدید، باید به سراغ معرفی انواع شمع خودرو از نظر حرارت برویم و سپس تفاوت شمع خودرو سرد و گرم را بیان کنیم.

شمع خودرو سرد چیست و در چه خودروهایی از آن استفاده می‌شود؟

شمع‌های سرد، شمع‌هایی با پایه‌ی کوتاه هستند. به علت کوتاه‌ بودن پایه‌ی این شمع، انتقال حرارت سریع‌تر صورت می‌گیرد. بدین ترتیب شمع زودتر گرما را از دست داده و زمان کمتری دمای حاصل از احتراق را متحمل می‌شود. این شمع‌ها برای موتور خودروهایی مناسب است که در دمای بالا کار می‌کنند. برای همین از شمع خودرو سرد معمولا در خودروهای مسابقه‌ای استفاده می‌شود که راننده‌ی خودرو مجبور است به طور دائم با دور موتور بالا رانندگی کند. در دور موتور بالا گرمای حاصل از احتراق و جرقه دمای شمع را به شدت بالا می‌برد و اگر از شمع خودرو سرد استفاده نشود، ممکن است به علت گرم بودن شمع عملیات احتراق زودتر از زمان برنامه‌ریزی شده و به صورت ناقص انجام شود. در احتراق ناقص، قطعات موتور دچار لرزش می‌شوند و استهلاک آن‌ها بالا می‌رود.

شمع گرم چیست و در چه خودروهایی از آن استفاده می‌شود

شمع‌های گرم، پایه‌‌ی بلندی دارند و تا حد ممکن گرمای حاصل از احتراق را در درون خود نگه ‌می‌دارند. این موضوع باعث می‌شود که هم هر لحظه آماده‌ی جرقه‌زدن باشند، هم بر اثر گرمای خود رسوبات کربن و روغن روی شمع را بسوزانند. اگر رسوبات روی شمع از بین نروند، به مرور باعث تاخیر در احتراق می‌شود و به موتور آسیب می‌زنند. این شمع‌ها در موتور خودروهایی استفاده می‌شوند که در دمای پایین کار می‌کنند. برای خودروهای درون شهری که دائما در ترافیک هستند و دور موتورشان پایین است، از این شمع‌ها استفاده می‌کنند.

مشکلات انتخاب کد حرارتی نامناسب

اگر می‌خواهید موتور خودرویتان به‌درستی کار کند، برای انتخاب شمع یا به دفترچه راهنما مراجعه کنید یا از یک متخصص مشورت بگیرید. حالا بیایید بررسی کنیم که اگر شمع نامناسب برای خودرو انتخاب کنید، این تفاوت شمع خودرو سرد و گرم چه مشکلاتی ممکن است برای موتور خودروی شما ایجاد کند: – حالت اول: در این حالت قبل از اینکه پیستون‌ها بالا بیایند، احتراق اتفاق می‌افتد و گازهای ناشی از احتراق در عملکرد پیستون اختلال ایجاد می‌کنند؛ در نتیجه این گازها به پیستون اجازه نمی‌دهند تراکم سوخت اتفاق بیافتد. – حالت دوم: در این حالت احتراق به صورت ناقص انجام می‌شود و لرزش شدیدی در موتور بوجود می‌آید. همه‌ی این‌ها قطعات ماشین را در معرض استهلاک بیش از حد قرار خواهند داد. علائم انتخاب کد حراراتی نامناسب: – الکترودها ذوب می‌شوند؛ – کربن روی الکترودها و پایه می‌نشیند و سیاه می‌شوند.
peyfoon
ارسال دیدگاه